Den store snusguiden

Med kontinuerlig innovasjon og 150 ulike produkter, er det lett å gå seg vill i jungelen av snus vi finner i dag. Snusinfo.no er her for å guide deg.

Av Sebastian Haarbye

Det startet som en løspakket mørk substans for 200 år siden, og i dag kjenner vi snusen ved den karakteristiske runde boksen. Utviklingen av snuskategorien har gjort at den kommer i helhvite, smale og mini porsjoner. Styrken på snus, som en gang var «standard», er blitt en skala på 1-4 hvor du selv velger styrken du foretrekker.

Flere smaker har også kommet til markedet. Snusen har alltid vært tilsatt smak i en form eller en annen, men i dag har du langt flere muligheter for å finne noe som passer.

For å guide deg gjennom den store jungelen av snus, har Snusinfo.no laget en oversikt over snusen du finner i Norge. Listen er delt opp i type snus, format, styrke og smak. Guiden inneholder ikke omtaler av produkter eller noen annen form for markedsføring av snusprodukter.

Type 

Løssnus – Løssnus er den eldste typen snus. Tobakk, salt, vann og smak i en boks. Løssnus kommer i ulike grovheter, som vil si hvor mange kutt det har vært gjort i tobakksbladet. I dag har man grovmalt, mellommalt og finmalt løssnus. I Norge selges hovedsakelig mellommalt snus (men i Sverige får du alle tre typene).

Original porsjon –  Snus i cellulosepose som holder snusen samlet. Porsjonssnus kommer i originalposer som er mørke, white-porsjoner som er hvite med mørk tobakk, og i helhvit. White-porsjoner er kjent for å vare lenger fordi posen ikke er fuktig før den legges under leppen. Det er for øvrig omtrent like mye fuktighet i white-porsjoner som det er i originalporsjoner.

Helhvit –  Snus i cellulosepose med vasket tobakk. Det er ingen tobakksmak i helhvit snus. I tillegg renner ikke snusen med uønskede farger på tennene.

 

Format

Large – En større og bredere porsjon som også er den første porsjonsstørrelsen på markedet. I Sverige er dette den mest populære størrelsen på porsjonssnus. Avbildet er en large porsjon i White-typen.

Slim – Den mest populære størrelsen i Norge! Porsjonen er like lang som largeporsjonen, men tynnere. Det at den er tynnere gjør at den ikke strekker seg nedover tennene, og blir derfor mer diskré.

Super slim – En enda tynnere porsjon enn slim. Denne størrelsen er veldig diskré. I visse situasjoner foretrekker noen å skjule at de snuser. Andre foretrekker en tynnere passform.

Mini – Navnet sier sitt. Dette er en kortere og tynnere porsjonssnus enn noen av de nevnt ovenfor. Den er derfor veldig diskré. Porsjonene kommer i en mindre boks enn de typene som er nevnt ovenfor.

 

Styrke

Styrke på snusen er noe som er relativt nytt. I det norske markedet er det mer populært med sterkere snus, og med sterkere snus mener man opplevd styrke. Noen snustyper har høyere nikotininnhold, noe som gjør at man kjenner økt styrke. Men smakstilsetning, PH-verdi og fuktighet er også avgjørende for den opplevde styrken. I Sverige er normal styrke det mest populære.

Nivå 1 – Kjent som normal eller original. Dette nivået er indikert med to prikker på boksen. Dette er styrken snusen først ble introdusert i.

Nivå 2 – Kjent som strong. Denne styrken er indikert med tre prikker på boksen. Det er vanlig at det er litt mer nikotininnhold eller andre smaker som fremehever styrken, i denne snusen.

Nivå 3 – Betegnet som extra strong. Denne styrken er indikert med fire prikker på boksen, og er en enda sterkere opplevelse enn strong snus.

Nivå 4 – Kjent som super strong eller ultra strong. Snusboksen er indikert med fem prikker på boksen. Dette er den nyeste og sterkeste snusen i Norge.

 

Smak

Smakstilsetning i snus er essensielt for en god opplevelse. Røykaroma er fremtredende i all snus, utenom den nyeste helhvite-typen.

Når det gjelder smak på snusen i Norge er det primært to grupper som regjerer. Original snus med smak av tobakk, røykaroma (og et par andre hint fra planteriket), og snus med mintsmak.

I all snus som ikke er helhvit, er det smak av tobakk og røykaroma. Dette gjør at enkelte smaker passer bedre til snusen. Whiskey, bergamott, mynte, lakris, nøtter, gran og andre trær, gir smaker som har god synergi med tobakken i snusen og er derfor de mest populære smakene vi finner i original og white-snus.

For helhvit snus er det ingen begrensninger fra tobakken. Smaker som melon, blåbær, lime og eple er blitt brukt i helhvit snus hittil. I helhvit snus er mulighetene mange, og vi ser stadig nye smaker og kombinasjoner på markedet.

Del