Cannabis gjør lungene sårbare for koronaviruset

Ifølge eksperter kan cannabis gjøre lungene mer mottagelige for koronaviruset. Årsaken er at cannabisrøking kan gjøre at celler i lungene dør. Noe som bidrar til å forverre koronasymptomene.

Av Petter Gjelsnes

I tigerstaden kalles cannabis for «Oslos sorte gull». Men nå er det krise. Til Akersposten sier Arild Knutsen, som er leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk, at hasjtørke har negative konsekvenser for mange.

– Noen har problemer i livet og trekker til lindrende rusmidler. Det er en trussel å ikke få denne indre lindringen, og kan derfor medføre at mange rusavhengige lett bruker andre ting, sier han til avisen.

Frykten øker suget

For mens folk flest holder seg hjemme i disse krevende koronatider, så samles de rusavhengige. I de vanligvis så travle gatene på Grønland i Oslo er det nå relativt stille. Men i Brugata samles stadig flere, og gjerne i flokk. Mennesker som er overlatt til seg selv, og som er svært sårbare for viruset som herjer i hele verden. For rusavhengige er suget etter stoffer sterkere enn frykten for korona.

Utsatt gruppe

Det er liten tvil om at dagens situasjon setter stort press på lokale helsetjenester i hele landet. Samtidig er det kanskje viktigere enn noen gang at aktive rusavhengige får god og riktig informasjon om Covid-19. Fakta er at mange av disse har andre lidelser i tillegg til avhengighet. Mange er underernærte, mangler bolig og er derfor helt klart i en utsatt gruppe.

Selv cannabisrøykere er mer utsatt

Selv om tunge rusmisbrukere åpenbart er mest utsatt for viruset, så mener nå eksperter at også de som kun forholder seg til cannabis er mer mottakelige. Panagis Galiatsatos, talsperson for den amerikanske lungeforeningen, sier til magasinet Insider at cannabis ser ut til å forverre koronasymptomene sammenlignet med ikke-røykere. Han mener det kan skyldes at cannabisrøyking kan gjøre at celler i lungene dør. Disse cellene bidrar normalt til fjerning av bakterier og styrker immunforsvarets respons. Færre slike celler kan føre til luftveisinfeksjoner.

­– Vi vet at sigaretter og marihuana begge forårsaker toksisitet i celler, endringer i cellemetabolisme og celleatferd. Det er en biologisk troverdig forklaring å si at hvis du får en infeksjon fra Covid-19, så vil du sannsynligvis ha mer alvorlige symptomer som kortpusthet og lungebetennelse dersom du røyker, sier han til magasinet.

Del