Butikksjef på Nordby-senteret: – Noen tar med seg dobbel tobakkskvote tilbake til Norge i ren protest

Snusinfo-redaksjonen har satt seg i bilen og frest til det store utland. Nærmere bestemt snusens helt eget hjemland og nordmenn flest sitt foretrukne harryhandel-land. Vi snakker selvsagt om Sverige.   

Og vi skal ikke mange minutter over riksgrensen før skiltene peker oss i retning Nordby Shoppingsenter. Senteret ble åpnet tilbake i 1983, og har siden blitt utvidet ved flere anledninger. Senteret inneholder langt over 100 butikker, er et av Sveriges definitivt største kjøpesentre og har et kundegrunnlag som består av nesten 90 prosent nordmenn.  

Butikksjef i Swedish Match’ snusbutikk på senteret, Rasmus Ljunggren, forteller oss at salget nå nesten er tilbake på samme nivå som det var før pandemien. Og i pandemien var det visstnok en svært seig oppgave å drive butikk på Nordby-senteret. Et par av dagene var omsetningen på under 50 kroner, og da var det kun fordi han selv kjøpte seg en boks med snus.  

Noen kjøper ekstra mye i ren protest 

Denne måneden trådte den norske regjeringens nye kvoteregler i kraft, og tobakkskvoten ble halvert. For snusere betyr det at den gamle grensen på 250 gram har blitt redusert til 125 gram. Men hvordan forholder egentlig norske grensehandlere seg til de nye reglene? 

– Det er en del som er ganske opptatt av den nye kvoten og vil at vi skal regne for dem slik at det blir riktig, og at de ikke tar med seg for mye. Men vi har også de som nesten i ren protest kjøper mer for å markere at de vil ha snusen sin. Enkelte kjøper dobbelt opp, sier Ljunggren.  

Nederst i saken kan du se et kort videointervju med Ljunggren.

I Norge er det ikke lov med tobakksfri snus, ofte kalt helhvit snus, som altså er en nikotinpose som ikke er tilsatt tobakk. Det er det ifølge butikksjefen mange som handler med seg fra Sverige.

Og siden dette er å anse som et relativt eksotisk produkt sett med norske øyne – hva slags spørsmål får dere fra norske kunder om den helhvite snusen? 

– Vi får veldig mange spørsmål. Først og fremst er det mange som lurer på hva helhvite niktotinposer egentlig er for noe. For hvis det ikke er snus, hva er det egentlig? Smaker det annerledes? Opplever man effekten av nikotinen raskere? 

Men opplever man effekten raskere, da? 

– Ja. Man kjenner faktisk effekten noe raskere i en nikotinpose sammenlignet med en tradisjonell snus, sier han.  

Ifølge NRK handlet nordmenn for 9,2 milliarder kroner på dagstur til Sverige i 2022, og det ble utført 5,2 millioner handleturer over grensen. Men er det norske kommuner som ligger tett til grensen Ljunggren møter oftest i butikken, eller er det dialekter fra hele landet å spore? 

– Jeg vil si hele landet. Selvsagt er det mange som bor i nærområdet, og de er nok her litt oftere, men det er mange som reiser langt for å komme hit. Jeg prater med mange som har reist i flere timer for å besøke oss, sier han.  

Og vi kan jo selvsagt ikke forlate en butikksjef i en snusbutikk uten å høre hva som er hans foretrukne variant under leppa. Snus-sjefen sier at det varierer mye, og selv med et stort utvalg i hyllene, så sverger han til klassikeren: 

– Jeg er ingen helhvit-snuser, og jeg foretrekker løssnus! 

Se videosnutt med butikksjefen her:

@snews.no Ny taxfree-kvote på tobakk 😤🤓🤔🫣 #grensehandel #taxfreenorway #norgesverige #svenskegrensa #kvota #norgehumor #oslo #drammen #biltur #roadtrip #grensa ♬ original sound – snews

Flere TikToks finner du på kontoen vår @snews.no.

Del