60 prosent økning i tobakksalget under pandemien

Under årets tre første kvartal har den norske dagligvarehandelen økt omsetningen med hele 21,2 milliarder kroner. Tobakksalget alene har økt med hele 60 prosent.

Årsaken er enkelt og greit korona og stengte grenser. Til SVT Nyheter sier kommunikasjonsansvarlig i analyseselskapet Nielsen som har tatt frem tallene, at vi nå ser at nordmenn har endret sine vaner.

– Det er forbløffende hvordan økningen har holdt seg. Men det har også vært en periode i Norge hvor det har vært snakk om veldig mye skam når det gjelder reiser til Sverige. Selv om grensene til tider har vært åpne i visse områder, så betyr ikke det at kundene har valgt å reise, sier han til SVT Nyheter.

Ikke overraskende er det salget av typiske grensehandelsvarer som alkohol, brus, sukkerholdige varer og tobakk som har hatt størst økning. Tydeligst er økningen i grenseområdene. For eksempel har salget av tobakksvarer økt med hele 60 prosent landet sett under ett i tredje kvartal. Langs grensen mot Strömstad og deler av Värmland ligger økningen på hele 190 prosent.

Til SVT Nyheter sier Gunnar Portvik at det ikke er sikkert at kundene endrer vanene selv om grensene åpner igjen. – Fremtiden er veldig usikker. Det her kan være et tegn på endret adferd, og at man vil støtte den norske handelen, sier han.

Del