4.500 brukte posesnus ble skulptur

I 2016 begynte kunststudent Steffen André Nilsen (30) et noe spesielt prosjekt. Hvilket har resultert i en snusskulptur som på kort tid har høstet oppmerksomhet i hele vårt langstrakte land.

Av Petter Gjelsnes

Steffen André Nilsen

På grunn av pandemien som har satt Norge på pause, har det vært få steder å stille ut kunstverket. Steffen André Nilsen valgte derfor å ta i bruk parkeringsplassen sin som midlertidig utstillingsplass. Der kan alle som vil ta snusskulpturen formet som et hode i nærmere øyesyn.

– Jeg er avgangsstudent på kunstakademiet i Bergen, og hadde sett frem til å stille ut kunsten min mot slutten av året. Men koronaen har satt en stopper for det, så da måtte jeg være kreativ for å vise frem noe av det jeg har laget. Først ut er snusskulpturen, sier han.

Cirka 4.500 posesnus

På spørsmål om hvor mange posesnus som er brukt, svarer Steffen André at han har fått mange spørsmål om nettopp det.

– Vanskelig å si akkurat hvor mange. Men jeg har spart på all snusen jeg har brukt i ca. ett år. Grovt regnet tilsvarer det cirka 4.500 posesnus, sier han.

Seks kilo brukt snus på loftet

Kunststudenten samler fortsatt på snus, og sier han nå har cirka seks kilo brukt posesnus på loftet. På spørsmål om det kun er hans snus, er svaret et klinkende klart ja.

– En gang jeg var på fest, var det en jente som la sin brukte snus i mitt lokk. Da måtte jeg kaste alt sammen. Det er kun basert på snus jeg har brukt. Jeg gleder meg til å ta fatt på et nytt snuskunstprosjekt.

Blandede tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene på snusskupturen er blandede, men stort sett positive. Steffen André Nilsen vil ikke si så mye om skulpturen da han mener det er opp til folk selv å danne seg en mening.

– Dette er på langt nær et tulleprosjekt. Jeg har brukt lang tid på det, og det er derfor gøy å se at det vekker så mye engasjement. De aller fleste synes det fint og spennende, men noen selvsagt synes det er litt ekkelt.

Ikke tenkt å slutte

Det hersker liten tvil om at Steffen André Nilsen er glad i å ta seg en snus, og han har ingen planer om å slutte.

– Jeg har aldri tenkt å slutte med snus. Det er sikkert ikke det lureste, men takket være snusingen ble i hvert fall skulpturen til, avslutter han.

Del