24 år gammelt snusforbud kan nå bli opphevet

I Finland har smugling og tap av skatteinntekter blir et så stort problem at flere av landets politikere nå er villig til å heve et 24 år gammelt snusforbud. Bruken av snus har økt i hele landet, og finner valfarter til Sverige for å hamstre. 

Av Birk Ottestad

Salg av snus ble forbudt i Finland etter EU-medlemskapet i 1995. Fram til forbudet i 1995 var det en stabil nedgang i bruken av sigaretter i Finland. En nedgang som har stagnert etter at salg av snus ble forbudt. Samtidig viser tall fra det finske instituttet for helse og velferd at snusbruken har økt betydelig blant unge mennesker i landet. 9 prosent av unge menn bruker snus daglig, mens tilsvarende tall for unge kvinner er på 6,5 prosent.

Smugling og tap av skatteinntekter

Den finske statskanalen YLE anslår at svartehandelen på snus er på rundt 586 millioner kroner i året. Smugling og tap av skatteinntekter er nå blitt et så stort problem at stadig flere finske politikere ønsker å oppheve forbudet.

Dyrt for folkehelsen

Hele 18 prosent av den finske befolkningen røyker daglig. Hvilket for eksempel er dobbelt så mange som i Sverige. Patrik Strömer i Svenska Snustillverkarföreningen sier til den svenske avisen Expressen at forbudet har vært dyrt for den finske folkehelsen.

– Spørsmålet rundt forbudet diskuteres nå, og er varmt velkommen, sier han.

Lovlig i Sveits

Finland er ikke alene om å se på snusforbudet. I sommer åpnet Sveits for salg av snus, etter at sveitsisk høyesterett slo fast at det var tillatt.

Også i New Zealand er snus blitt legalisert i håp om at det skal redusere røykeprevalensen.

 

Les mer om saken her:

https://www.expressen.se/dinapengar/snusforbudet-i-finland-kan-skrotas-efter-24-ar/

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/22/allt-fler-riksdagsledamoter-vill-legalisera-snuset-smugglingen-har-gatt-overstyr

https://www.hbl.fi/artikel/samlingspartister-tar-upp-kampen-mot-snusrallyt/

 

Del