mandag, oktober 21

Nettsiden eies og driftes av Swedish Match Norge Forhandlere

24 år gammelt snusforbud kan nå bli opphevet

I Finland har smugling og tap av skatteinntekter blir et så stort problem at flere av landets politikere nå er villig til å heve et 24 år gammelt snusforbud. Bruken av snus har økt i hele landet, og finner valfarter til Sverige for å hamstre de runde boksene. 

Av Birk Ottestad

Salg av snus ble forbudt i Finland etter EU-medlemskapet i 1995. Fram til forbudet i 1995 var det en stabil nedgang i bruken av sigaretter i Finland. En nedgang som har stagnert etter at salg av snus ble forbudt. Samtidig viser tall fra det finske instituttet for helse og velferd at snusbruken har økt betydelig blant unge mennesker i landet. 9 prosent av unge menn bruker snus daglig, mens tilsvarende tall for unge kvinner er på 6,5 prosent.

Smugling og tap av skatteinntekter

En rapport fra YLE anslår at svartehandelen på snus er på rundt 586 millioner kroner i året. Smugling og tap av skatteinntekter har nå blitt et så stort problem at stadig flere finske politikere ønsker å oppheve forbudet. De finske politikerne Mia Laiho og Anna-Kaisa Ikonen krever nå at den finske regjeringen iverksetter tiltak for å redusere importen av snus fra Sverige.

– Det er alarmerende at snus blir mer vanlig. Mange tror at snus er ufarlig, men få vet at snusen inneholder rundt 30 kreftfremkallende stoffer og tungmetaller som kan bidra til kreft i munnen og halsen, uttaler Mia Laiho i en pressemelding.

Helsegevinst

Tobakksforsker Karl Erik Lund, sier derimot til FHI.no at hver røyker som bytter ut sigarettene med snus vil innkassere en stor helsegevinst.

– Snus fører hverken til nye tilfeller av kols, lungekreft eller hjerte- og karsykdommer. Dette er sykdommer som til sammen tar livet av langt mer enn halvparten av de som dør av røykerelatert sykdom, sier han.

Også tidligere medisinske studier publisert på Snusinfo.no strider i mot Laiho sin påstand. Forskning konkluderer blant annet med at snus ikke øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. I en studie med 420 svenske menn blir snusen faktisk renvasket. Studien som er publisert i International Journal of Cancer konkluderer med at de som bruker snus ikke har større risiko for å få bukspyttkjertelkreft. Mer om studien kan du lese her.

Dyrt for folkehelsen

Hele 18 prosent av den finske befolkningen røyker daglig. Hvilket for eksempel er dobbelt så mange som i Sverige. Patrik Strömer i Svensk Snus Produsentforening, sier til den svenske avisen Expressen at forbudet har vært dyrt for den finske folkehelsen.

– Spørsmålet rundt forbudet diskuteres nå, og er varmt velkommen, sier han.

 

Les sakene i sin helhet her:

https://www.expressen.se/dinapengar/snusforbudet-i-finland-kan-skrotas-efter-24-ar/

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/09/22/allt-fler-riksdagsledamoter-vill-legalisera-snuset-smugglingen-har-gatt-overstyr

https://www.hbl.fi/artikel/samlingspartister-tar-upp-kampen-mot-snusrallyt/

 

Del