Snusens søskenbarn

Hørt om Toombak, gutka eller naswar? Kategorien røykfri tobakk er stor og spredt over hele verden.

Av Sebastian Haarbye

Mange av produktene i kategorien røykfri tobakk ligner hverandre. Andre skiller seg helt ut. Men de har alle noe til felles: de inneholder nikotin og er ikke helsefremmende. I alt 300 millioner mennesker i verden – fra Alaska i nordvest til sørøst i Asia – bruker røykfri tobakk i ulike former og fasjonger. Det er påvist 48.000 årlige kreftrelaterte dødsfall til bruk av disse produktene. For svensk snus er det for øvrig ingen tilknyttede dødsfall.

Snusinfo.no har laget en liste med de ulike typene røykfri tobakk rundt i verden:

Dip –  Grovt eller fint oppkuttet tobakk som er tilsatt vann og smak. Produktet benyttes ved å plassere tobakken mellom tannkjøttet og underleppen. Det er vanlig å spytte ut vesken som bygger seg opp, regelmessig. Dip er mye benyttet i USA. Det finnes også dip som produseres i poser, som ligner på porsjonssnusen vi kjenner til i Norge og Sverige.

Tyggetobakk – Også kjent som skrå, er en pellet av kondensert tobakk som er tilsatt søtningsstoff og smak. Produktet plasseres mellom tannkjøtt og kinn. Videre tygges produktet for å slippe ut nikotin og smak. Det er vanlig å spytte ut vesken som bygger seg opp av tyggetobakken.

Iqmik – Også kjent som «blackbull», er hjemmelaget av Yupik-eskimoer i Alaska. Asken fra soppen «Phellinus igniarius» (punk ash) blandes med tobakksbladene for å danne Iqmik. Over 50 prosent av Yupik-eskimoer benytter seg av denne røykfrie tobakken.

Snuff –  Finmalte tobakksblader som er tilsatt smak. Produktet inhaleres gjennom nesen og gir en rask tilførsel av nikotin. Aromaer fra tobakken og smakstilsetningen forblir etter produktet har vært inhalert. Snuff benyttes i deler av Europa og USA og er en av de tidligste metodene for å konsumere tobakk.

Kremete snuff –  Finmalte tobakksblader som er tilsatt nellikolje, glyserin, peppermynte, mentol og kamfer. Produktet kommer i en tube som kan ligne på tannkremstuben. Kremete snuff benyttes ved å plassere tobakkskremen i munnen i et par minutter før den blir skylt ut med vann. India og enkelte deler av England selger kremete snuff.

Naswar – Soltørket tobakkspulver som er tilsatt kalsiumhydroksid (lesket kalk el. kalkhydrat), aske fra bark, fargestoffer og smakstilsetning. Produktet selges i pulverform og er grønn i fargen. Naswar benyttes ved å plassere tobakken mellom kinnet og tannkjøttet. Den konsumeres og produseres hovedsakelig i Midtøsten.

Gutka/gutkha – Produseres av knuste arecanøtter, pulverisert tobakk, catechu (en ekstrakt av acaciatrær i sør-øst Asia), parafinvoks og kalsiumhydroksid (lesket kalk el. kalkhydrat). Produktet blir plassert mellom tannkjøtt og kinn, hvor spytt og regelmessige tygg frigjør effekten av stoffene. Produktet blir mørkerødt ved tilførsel av spyttet. Gutka blir karakterisert som en sterkere opplevelse enn sigaretter, snus og andre røykfrie tobakksalternativer. India, Pakistan og Bangladesh er landene som bruker og selger gutka.

Toombak og Shammah –  Oppkuttede fermenterte tobakksblader som blir tilsatt natron. Det er omtrent fire deler tobakk til én del natron i toombak. Produktet legges mellom kinn og tannkjøtt, eller under tungen. Brukeren har toombaken inne i 10-15 minutter. Toombak blir hovedsakelig solgt og brukt i Sudan, mens shammah blir brukt i deler av den arabiske peninsula. I Sudan er det er vanlig for menn å spytte ut vesken som bygger seg opp, men for kvinner er det vanlig å svelge vesken.

Det er viktig å presisere at mange av disse produktene ikke er regulert. Innholdet i produktene vi nevner kan variere fra kildene vi benyttet.

For mer informasjon om røykfri tobakk kan du besøke tobaccoatlas.org og ntpd.org.uk.

Del